Slovenialainen Iskra-merkkinen Suomessa yleisesti käytetty älymittari Etäluettava sähkömittari (myös älymittari) on digitaalinen sähkömittari, jonka avulla kaikki tieto sähkönkulutuksesta ja jännitetasoista välittyy digitaalisesti sähkönkäyttöpaikan ja sähköverkkoyhtiön välillä. Älymittareiden laskutus perustuu toteutuneeseen sähkönkäytöön, eikä aikaisemmin totuttuun arviolaskutukseen. Lisäksi älymittarin avulla sähköyhtiö saa tietoa verkon kunnosta, sekä pystyy seuraamaan ja ohjaamaan asiakkaan laitteita etänä. Etäluettavan sähkömittarin avulla kuluttaja voi laskuttaa verkkoyhtiötään esimerkiksi tuottamastaan ylijäämä aurinkosähköstä. Suomessa astui 1.3.2009 voimaan Valtioneuvoston asetus sähköntoimitusten selvityksestä ja mittauksesta. Suomessa vähintään 80% verkkoyhtiöiden asiakkaista tulee olla tuntimittauksen ja etäluennan piirissä vuoden 2013 loppuun mennessä. Tärkeimpiä kohtia asetuksesta ovat:
Vanhemmissa mittareissa on kaksi sähkömagneettia, jotka aiheuttavat pyörrevirtoja alumiinikiekkoon, joka saa kiekon pyörimään. Alumiinikiekon pyöriminen on verrannollinen sähkömagneettien kautta kulkevaan tehoon. Alumiinikiekon pyöriminen välitetään hammasrattaiston välityksellä viisareille, joista kulutettu energia voidaan lukea. Mekaanisten sähkömittareiden käyttöikä oli jopa yli 50 vuotta. Mekaaninen laitteisto kuluu erittäin paljon pitkän käyttöikänsä aikana.
Uudemmat mittarit toimivat elektronisesti, ne ovat mikroprosessoripohjaisia ja mittaavat vaihejännitteet ja eri vaiheissa kulkevat sähkövirrat, sekä niiden kulkusuunnat. Näistä tiedoista saadaan kulutettu teho watteina. Kun mittausten aikaväli on tiedossa, voidaan tästä laskea kulutettu energia kilowattitunteina. Etäluettavat mittarit ovat kuitenkin uutta 'tekniikkaa', joten niiden käyttöikä vain 15 vuotta. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhempia älymittareita on jo alettu uusimaan.
0 Comments
Leave a Reply. |
Tägit
All
|