LED-valojen halventuessa yhä useammin törmää valaistusratkaisuihin, joissa valoja on laitettu aivan liikaa. En ota kantaa valaistusvoimakkuuksiin, mutta se määrä. Parhaimmillaan keittiöihin on laitettu LED-nauhaa kaappien päälle, yläkaappien alle, alakaappien alle ja laatikoihin. Lisäksi katossa on kahden tusinan verran LED-spotteja ja pari valaisinpistorasiaa. Tämän lisäksi keittiiön on tehty "hieno" upotus kattoon, jonne saadaan vielä vähän lisää LED-nauhaa. Onneksi vielä jääkaapissa, mikrossa, uunissa ja liesituulettimessa on vielä lisävaloja. Myös talon ulkovalaistus on kovassa huudossa. On räystäsvaloa, terassivaloa ja kaidevaloja. Jokainen talon ehjä seinäpinta valaistaan valolla. Kulkuväylille laitetaan valoja puolen metrin välein. Onko tosiaan niin, että talosta ei saada näyttävää muuten kuin maksimaalisesti valoja laittamalla? Olisiko kuitenkin niin, että pienemmällä määrällä ulkovaloja, mutta oikein sijoitettuna, tulisi talosta arvokkaamman näköinen? Loppuviimein valot ovat sitä varten, että käyttäjä näkee tehdä juuri sitä mitä tekee. Koristevalot ovat sitten toinen asia, mutta eihän jouluvalojakaan käytetä kuin kerran vuodessa. LEAN-ajattelu ei ole ilmeisesti saavuttanut valaistussuunnittelijoita, mutta olisiko vähemmän monesti enemmän? Esimerkkimitoitus. Makuuhuoneeseen halutaan lattiatasolle 50 luxin valaistusvoimakkuus. 1 lux on 1 lumen yhden neliömetrin alalle. Eli jos valon lähteestä mennään metrin kauemmas, vähenee valaistusvoimakkuus neljännekseen. Eli 50 lx kertaa 4^2,5m = 1600 lm. LED-lamput tuottavat tänä päivänä 50-150lm/W. Lasketaan keskiarvolla eli 1600 lm / 100 W/lm on 16 W. Eli hommasta selviää kahdella 8 Watin LED-lampulla. Eteisen pystypinnoilla 200 luksia ja lattialla 150 luksia.
Keittiön työtasolla noin 400 luksia. Keittiön hyllyjen pystypinnoilla noin 150 luksia. Keittiön ruokailutilan pöydällä säädettävä valaistus 400 luksia. Makuuhuoneessa lukemiseen tarkoitetussa paikassa noin 400 luksia. Siivousvalona 30 luksia lattiatasossa. Vaatehuoneessa valon määrä pystypinnoilla 100 luksia. Olohuoneessa lukemiseen tarkoitetussa paikassa noin 400 luksia. Kylpyhuoneessa yleisvalona 50 luksia lattiatasossa. Saunassa siivousvalona noin 30 luksia lattiatasossa. Kodinhoitohuoneen työtasolla 400 luksia. Hyllyjen pystypinnoilla noin 150 luksia. Varastohyllyjen pystypinnoilla noin 150 luksia. Yleisvalona 100 luksia lattiatasossa. Ulkona kulkureiteillä, ovilla ja katoksissa 20 luksia. ps. allekirjoittanut ei ole lamppuvalmistajien lobbari, saati myyjä.
0 Comments
Saunan tilavuus, lasipintojen määrä ja kiukaan teho vaikuttavat sähkökiukaan valintaan. Energian tarve on sitä pienempi, mitä paremmin saunan seinät ja katto on eristetty. Eristämättömät pinnat, kuten lasi ja kaakeli, lisäävät kiukaan tehon tarvetta. Sähkökiukaan mitoitusohje: Jos saunassa on lasiseinä tai -ovi, käytetään kerrointa 1,2. Hormien ja muurien vaikutus lasketaan kertoimella 1,5. Jos sauna on 2,5 x 2 metrin kokoinen, sen korkeus on 2,3 metriä ja siinä on 3 m2 lasipintaa, lasketaan ensin saunan todellinen tilavuus: 2,5 x 2 x 2,3 = 11,5 m3. Tähän lisätään lasipinnan vaikutus 3 m2 x 1,2 = 3,6 m3. Nämä lasketaan yhteen: 11,5 + 3,6 = 15,1 m3. Kiukaan koot ovat: 4,5kW = 3 - 6m3 = 3x10A sulake 6kW = 5 - 9m3 = 3x10A sulake 8kW = 8 - 12m3 = 3x16A sulake 9kW = 10 - 14m3 = 3x16A sulake 10,5kW = 12 - 16m3 = 3x16A sulake 12kW = 14 - 18m3 = 3x20A sulake Jos kiuas menee tästäkin suuremmaksi, suositellaan käytettäväksi energiaksi koivuhalkoa sähkön sijasta. Sähkökiukaisiin on tarjolla erilaisia pakollisia ja vaihtoehtoisia lisävarusteita kuten mm. erillinen seinätermostaatti tai lämpötila-anturi seinälle. Kun saunan lämmityksen tavoitelämpötila mitataan lauteilta hartiakorkeudelta, saadaan varmistettua ettei sauna lämpiä tarpeettoman kuumaksi. Tämän lisäksi joihinkin kiukaisiin saa ovianturin, joka katkaissee lämmityksen silloin kun ovi on auki. Erilaiset kauko-ohjauspaneelit tai kiukaan ulkopuoliset ohjauskeskukset helpottavat kiukaan käyttöä. Mikäli kiuas on integroitu osaksi lauteita, erillinen ohjausyksikkö on välttämätön.
Älykkäimpiin kiukaisiin saa etäohjauksen puhelimella. Tällaista hankittaessa kannattaa varmistaa, että sovellus toimii omassa älylaitteessa. Esimerkiksi Huum-kiukaaseen on saatavilla Android ja iOs (Apple/iPhone) sovellukset. Etäohjauksen suhteen pitäisi olla kuitenkin tarkkana ja varmistaa, että kiukaan päälle ei ole jätetty mitään palavaa materiaalia, tai etälämmityksen seurauksena voi olla tulipalo. |
SuunnittelijanAjatuksia yksityisille talonrakentajille sähköstä, suunnittelusta ja sähkösuunnittelusta. Arkisto
December 2020
Tägit
All
|